De financiële sector is ook tijdens de financiële crisis kredieten blijven verlenen aan gezinnen, ondernemingen en overheden. Er dreigt dan ook geen kredietschaarste voor wie een volwaardig en gezond kredietdossier kan voor­leggen.
Toch spreekt de financiële sector enkele bezorgdheden uit voor de toekomst. De nieuwe Europese regelgeving zou een impact kunnen hebben op de beschikbaarheid en de prijs van de kredieten op de lange termijn. De sector zoekt daarom naar alternatieve financieringsbronnen.

De financiële sector ondersteunt heel wat maatschappelijke projecten op verschillende niveaus: sport, cultuur, educatie, ondersteuning van kansarme groepen, enz. Omdat betrokkenheid van hun medewerkers belangrijk is, promoten veel financiële instellingen ook dat iedereen op de werkvloer zich vrijwillig inzet voor een maatschappelijk project.

Sinds 2008 staat het transparanter maken van bankproducten hoog op de agenda van de politiek, de samenleving en de financiële sector. Er werden verschillende maatregelen uitgevaardigd om die transparantie te verbeteren. Ook de producten zelf werden tegen het licht gehouden, maar ondanks veel goede wil bleek het niet altijd even gemakkelijk om die te vereenvoudigen. De financiële markten zijn van zichzelf al erg complex, en financiële producten zijn daar per definitie in zekere mate de weerspiegeling van.
In het transparanter uitleggen van hoe financiële producten werken, zijn wel grote stappen vooruit gezet.

Er bestaan verscheidene vormen van duurzame financiële producten. De meest gekende zijn de ethische of duurzame beleggingsfondsen. Daarnaast is er ook een weliswaar kleiner aantal duurzame verzekeringsproducten, duurzame spaarproducten en duurzame kredieten (de zogenaamde ‘groene kredieten’).
Febelfin heeft een aanbeveling uitgewerkt voor haar leden waarin staat uitgeschreven welke financiële producten zich mogen kwalificeren als duurzaam.